Ord, ord, ord…

Jag kallar mig ofta för en ordsättare. Tycker det beskriver ganska bra vad det handlar om: sätta ord på rad. Det kan dock lite bedrägligt uppfattas som en lätt uppgift; det är ju “bara “att ta ett antal ord och sätta dem på rad. Fast om orden inte varieras tillräckligt mycket så blir läsaren ganska snabbt trött och struntar i att läsa vidare. Så det gäller att välja sina ord.

Att variera sina ord kräver sin man eller kvinna. Själv går jag alltid igenom mina texter för att se om jag upprepar mig. Om så är fallet går jag till räddaren i nöden: www.synonymer.se En ovärderlig vän till en ordsättare.

Dessutom läser jag massor av böcker, tidningar, artiklar, bloggar och andra texter för att få inspiration och lära nya ord. Nyordslistan varje år är en fröjd att läsa och kanske inlemma i mitt eget språk.

I år har jag dessutom bestämt mig för att lära mig ett nytt ord varje dag. Just nu “leker” jag med Fredrik Lindströms kortlek Tusen språkfrågor, som jag köpte för många år sen och nu har återupptäckt. Jätteroligt sätt att lära mer om svenska språket.

Ord är kul. Och det finns alltid fler att lära.

©Cath-signatur 1

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *